A kompetitív TM jelenleg

A kompetitív TM jelenleg

A következő cikk saját vélemény, nem feltétlenül tükrözi a TMHU összes adminjának véleményét.

Hol is kezdjem? Kezdem ott, hogy mi is számunkra a TM.
A TM egy jelenleg irreálisan kis figyelmet kapó játék az esportok terén, holott kompetitív oldala teljesen skillre épülő, változatos játék. Ennek fényében a sláger játékok miatt érzésünk szerint eléggé mellőzött lett manapság nemzetközi és magyar szinten egyaránt.
Ezzel szemben akarunk mi menni. Árral szemben, együtt. Egy magyar csapattal. Jelenleg sajnos a kompetitív magyar TM csapatok száma 1. Ezek vagyunk mi, a Foenix, akik próbáljuk a magunk félprofi szintjén építeni a magyar TM-et, amelyet az idő közel az alapokig bontott le. Maga a TM jelen pillanatban messze van attól, hogy óriási versenyek legyenek belőle, melyeket százezrek néznek lélegzetvisszafojtva egyszerre. De ha hihetünk a kiadónak, a hamarosan kikerülő Maniaplanet frissítés után ezen lesz a hangsúly. Mi csak reménykedve várjuk, hátha.

És hogy ebben a jelenleg félprofi-profi esportos TM érában hol vagyunk mi magyarok? A múltban nagyszerű eredményeket szállítottak játékosaink és csapataink, gondoljunk csak Petiiire, Hubyra vagy az oZone csapatára. Utóbbit a legtöbb ellenfél a dirt világában remegő térdekkel nyugtázta ellenfélként, és nemzet szinten is nem egyszer voltunk dobogósok ezen a stíluson.
Múltunk tehát van. De lesz jelenünk és jövőnk?

Mielőtt ebbe belemennék, kicsit vizsgáljuk meg, hogy mi is a helyzet a stílusok, illetve környezetek közt.
A legnépesebb környezet a TM 2 világában nem vitás: a Stadium. A legtöbb ember ha TMre gondol, ez ugrik be neki, talán nem véletlenül. A maga stílusaival változatosságot ad, mely sok embert leköt. Emellett a Canyon, illetve a Valley egy kicsit elveszik.
Valleyban jelenleg az az általános vélekedés, hogy elsietve, félkészen adták ki. Ez érezhető is a játékosbázison: versenyeket mára már csak a Smurfs Community szervez, fun jelleggel, de annál lelkesebben, ezen túl csak pár szervernyi játékos játssza az erdők-mezők terepét. Viszont ők legalább odaadással.
Canyon. Ez a rész a köztes eset. Ugyan mára ő is eltűnt a Gamers Assembly és a nagyobb LAN-ok játéklistájáról, de itt a Smurfs Cupok mellett az ESL is szervez még versenyeket, ilyen a már többször életre hívott Canyon Team és Solo Premiership is, illetve a nemsokára újra elstartoló Endurance Premiership is. Itt tehát a fanoknak még mindig van esélyük arra, hogy jól szervezett formában versenyre kelhessen egymással. Igazából én azt javaslom, hogy aki kíváncsi rá, milyenek ezek a stílusok, azok vágjanak bele, a napi demo idő alatt egy kis funolás során meg lehet ismerkedni a stílussal.
És akkor a Stadium. Kicsit megkopott, megosztott, de még mindig szeretjük. Hogy miért is megosztott? Sokan egyszerűen nem hajlandóak elszakadni a Forever világától. Mert az klasszikus, kisebb gépigénnyel bír, és ingyenes. Az elsővel egyetértek, sokáig ezért én is ragaszkodtam hozzá, de végül elcsábított a bűn, és áttértem a TM kékebb oldalára, a TM2-re. Az, hogy a Forever kisebb gépigénnyel bír, az vétózható. Igaz, hogy gyakorlatilag egy mikrosűtőn is elfut, gyakorlatilag viszont ha a mikrosütőbe teszünk még egy-két giga RAM-ot, akkor a TM 2 is el fog röcögni rajta nekünk. Nem HD-ban, nem lesz sokkal szebb mint a Forever, viszont ha nagyobb szerverre megyünk se fogunk annyira szaggatni. Ez utóbbi okairól ne is kérdezzetek, számomra még ez egy olyan dolog, amire csak emberfeletti erőkkel tudok válaszolni. Na de akkor mégis kinek éri meg váltani? Annak akinek van egy erősebb gépe és imádja a grafikát. Ezek az emberek oda lesznek attól ahogy a kocsikon megcsillan a fény. És akinek gyengébb gépe van? Miért jobb ha ugyúgy néz ki majdnem a kettő? Gondolom ez most sokatokban felmerült. Nos, ezekhez az emberekhez egy kérdésem van: szeretsz versenyezni? Ha a válaszod igen, akkor azért, ha nem, akkor pedig… Hát igazából akkor nincs kimondott indokom rá. Egyébként aki rászánja magát a váltásra annak van egy jó hírem: 10 euroért a tiétek a Stadium, de kifoghattok leárazást is. Szóval igazából azt kell mondjam, a megosztottság alapja az, hogy van aki szeretne versenyezni, és van aki nem. És milyen versenyek is vannak nemzetközi szinten?
Nos, aki legtovább fejlődik, annak egyértelműen a lanok lesznek a csúcson, mint a Gamers Assembly, a Maniaplanet Cup, a TheNest, vagy a most első alkalommal rendezendő Gaming Winter Cup. No meg próbálunk hagyományt teremteni egy magyar lannal, de annak nyilván egyelőre nincs akkora presztizsértéke. Nem árulok viszont zsákbamacskát, ezek az események reálisan évek gyakorlásával, és sok esetben némi isten adta tehetséggel érhetőek el. Illetve némelyik nevezési díjjal.
De akkor mik is a megfoghatóbb versenyek? Online versenyből sincs hiány. Legnépszerűbb, jelenleg is a dirt, a Canyon és Valley, no meg kicsit a Stadi FS kárára növekvő ág a tech. A legrégebbi stílus, melynek lényege röviden az, hogy driftelj végig a pályán minép gyorsabban. Ez az egyik legnehezebb stílus szerintem. Hogy ezt mire alapozom? A nagy játékosmennyiség, és a sok kifinomult, tapasztalt játékos miatt elképesztően szoros a világelit mezőnye. Nincs kiemelkedő egyén, és ez miatt rendkívül izgalmas. És jelenleg ez az a stílus amiben üzlet is van. Gyakorlatilag a szponzorált TM csapatok nagyjából egytől egyig itt vannak. Persze lehet kivétel, de én nem tudok róla. Továbbá az online pénzdíjas versenyek itt zajlanak. Erre az állításomra ugyanaz igaz mint az előzőre. Versenyt ezeknek megfelelően is itt szerveznek a legtöbbet pl a TMM, az ET, illetve az ESL csapata is, de más szervezetek is fogtak bele mostanság, lsd. eXeS.
A második legnépszerűbb Stadium stílusért mostaniban már harc van. Egy ideig a fullspeed kicsit olyan van is nincs is típus volt versenyileg, ez mostaniban az ESL és az aAa szervezéseknek hála javulóban van, de közel nem mozgat meg ez a stílus annyi játékost és csapatot jelenleg mint a tech. Viszont akit egyszer a speedslide szele megcsap az nem tud leállni vele. Alapvető szinten nem nehéz stílus, viszont a versenyzés szintjén, a profik közé lépéshez már izzadni kell rendesen.
És a harmadik klasszikus stílus a dirt. Nos, ez kicsit fordítottan van, mint az FS. Az elmúlt időben játékosok és csapatok hagyták el a földdel fedett gödröket az aszfalton való csúszkálásért. Vannak azonban még megszállottak itt is, akik szeretnék újraéleszteni a stílust. Reméljük egyszer sikerül majd a közeljövőben.
Összefoglalva a stadis állapotokat azt kell hogy mondjam, hogy a valódi fanok szomorúan figyelik az eseményeket. A régi nagyok közül sokan kiégnek, időhiánnyal küzdenek, miután megélni ebből perpillanat abszolút esélytelen, az ő helyükre pedig csak kisebb számban érkezik az utánpótlás. És mi is lehet ennek az oka? Egyrészt a játéknak nincs valódi, komoly reklámja. A kiadó jelenleg nem nyomja az emberek képébe, hogy igenis ez van, létezik, gyertek! Ehhez hozzá jön, hogy ameddig a legnépszerűbb esport játékok fejlődnek, addig a TM-hez a kiadó szökőévente ad ki frissítést. Ezt ellensúlyozandó az ESL TrackMania részleges gárdája vette az utóbbi években kezébe a fejlesztést. Nem az ő dolguk lenne, de remek munkát végeznek, mostanra nem tudnám megmondani, hány új elemet vittek a játékba, mellyel szép lassan már tényleg csak a képzelet szab majd határt a pályáknak. Ebben plusz büszkeség, hogy ebben magyar kéz is benne van, ezúton is köszönjük a titlepacket Rasque!

Na a kis kitérő után mostmár nézzük is meg a magyar közösséget. Jelenleg egyetlen magyar csapat működik versenyszinten, ezen túl maréknyi játékos játszik légiósként más csapatoknál. Ez összességében nem sok a múltat tekintve.
Ha a nemzetközi színre igaz, akkor a magyarra fokozottan, hogy nincs utánpótlás. Itthon a fiataloknak egyre kisebb százaléka ismeri már a TMet, aki pedig megismeri, vagy nem szeretne, vagy nem tudja hogyan is lehetne komolyabban foglalkozni vele. Ne értsen senki félre, nem baj az ha valakinek a TM csak a napi fun adag. Aki viszont ennél többre vágyik, az nyugodtan keressen minket bármilyen úton-módon, és akkor segítünk neki elindulni az úton.
És hogy kiknek ajánljuk a versenyszerű TMet. Aki szeret versenyezni, és a HB-k, esetenkénti CW-k nem elégítik ki ezen vágyát. No meg azoknak akik szeretnék megnézni, mire is képesek, meddig képesek fejlődni, tanulni akar a jobbaktól és megtudni, hogy mennyire jó nemzetközi szinten. És hát aki szeretné magát esportok világában felpörgetni, de nincsenek pénzbeli elvárásai, csak annyi, hogy jó közösségben játsszon, érjen el sikereket, illetve a nagyobb címek nem kötik le, nem elég változatosak neki.
És hogy mi kell ahhoz, hogy idehaza többen játszanak újra a TMel? Ugyanaz mint nemzetközi vizeken: ismertség a játéknak. Mert hiszem azt, hogy nem az a gond, hogy ne lenne érdekes a TM. Mert érdekes. A maga nemes egyszerűségével a nem jártasoknak is tud szórakoztató lenni, így nézőközönsége is lehetne. Ez olyan mint a foci és a snooker. A foci egyszerű. Be kell rúgni a labdát a kapuba. Könnyen fogyasztható bárkinek. Míg a snookerből sok ember annyit ért hogy le kell lökni a golyókat, de hogy mi mennyi pontot ér, mit mi után kell/érdemes/lehet, azt csak a hozzáértők értik, így ennek kisebb a rajongótábora.
A TM hazai ismertségét nyilván nem a gyártó dolga növelni, neki elég lenne a nemzetközit, az segítene kicsit nekünk is. Jelenleg az ismertségért Mi,  aktív játékosok próbálunk tenni, hogy streamek, magyar versenyek és egyéb formában elhozzuk Nektek, és a TM szűz embereknek egyaránt.

Én személy szerint hiszek abban, hogy előbb utóbb a kedvencünk, ez a klasszikus újra régi fényében fog ragyogni, netalántán még annál is fényesebben. De noha ígéretek vannak, ezekre várni kell, így tehát az áttörésre még többet. De mint az elcsépelt szólás mondja: a remény hal meg utoljára…
 • Veres Péter

  Amióta nincs ingyenes verzió, onnan lehet számítani a hanyatlást, ténykérdés.
  Illetve az a generáció akit említesz, felnőtt.

  • Simon “spetyka” Péter

   Az a generáció valóban felnőtt, és nem érkezett másik a helyére. Ez az egyik gond. Az ingyenes verzió hiánya főleg a fiatalabb korosztálynak akadály szerintem, akik saját bevétel híján ha szülőket nem tudják meggyőzni, akkor nem tudnak befektetni rá. Bár attól tartok ha ingyenes lenne sem játszanának vele sokkal többen

  • 〠 Nagymester B 〠

   Minden szavaddal sajnos egyet kell, hogy értsek… :(
   (FC)ngear

 • Motig

  Szerintem a nagyobb baj hogy a mai taknyosok nem skill bázisú játékot akarnak hanem pénzt és pénzt. Most nem azért de probálgattam ezeket a menő esportokat és sírtam(kb már alap felszereltség mindgeyikbe az auto aim és a wall hack… és nem nem csalás hanem beépitve!). TM érdekelne de nekem az a bajom hogy canyonos full speedes vagyok föleg(stadiumba is tudok de a tech az nekem rémálom . ott nem lehet jó nagyokat driftelni) ha esetleg valahova lehetne ezzel csatlakozni megprobálok.(Turboba megyei első vagyok most országba 15. Canyonba megyei 29 országos mitudom én de most ott ídő hiány + szemvedek mert valamiért nem akarja a gamepademet felismerni… És a turbo nagyon átcseszte a írányitásomat)

  • Simon “spetyka” Péter

   A pénzzel csak részben tudok egyetérteni. Aki azt hiszi a fiatalok közül, hogy ő ebből megél, és ezért kezd el játszani, akkor egészen tuti hogy nem fognak sikeresek lenni, mert a pénz nem lesz azonnali, így a motiváció pedig el fog halványulni mire felérne a megfelelő szintre. A csaláshoz folyamodó fiatalság pedig jobb is hogy nem kezd TM-be, gyakorlatilag ők hozzászoktak hogy egy játékban pillanatok alatt, gyakorlatilag azonnal sikeresek lehetnek. Ha ez nincs meg, akkor jön a csalás. Ez TM-ben nehezebb talán, mert nincs minden második jóskapista haver gépén egy tm cheat amit el tud küldeni.

   Jelenleg nem tudok arról hogy lenne aktív magyar csapat Canyonban, utolsó akikről tudok, az a TAT volt. Érdemes lehet esetleg benézned egykét Smurfs Cupra, ott azért lehet kapni körképet a Canyonos csapatokról :)

   • Motig

    A baj az hogy oda meg még kevésnek érzem magam. Pláne így egyedül… bár ami jobban faj hogy a turbo nem esport(azért tiszta lappal kezdeni jo lett volna)

    • Simon “spetyka” Péter

     Ha őszinte akarok lenni, akkor nem is lesz szerintem az. Túlárazott a többi tm-hez képest, annyival többet pedig nem nyújt, hogy sokaknak megérje átmenni

     • Motig

      Jó ok ez tény nem is vitatom de az szerintem nem kicsit gáz hogy csak azért nincs vele verseny mert sajt. De tényleg ez az indok. PS4 meg XOne esport. Akkor most nehéz lenne +1 embert szerválni az esl nek hogy pcn is legyen?

     • Simon “spetyka” Péter

      Pont ezt mondom. PC-n kevesen akarnak vele olyan szinten foglalkozni, hogy versenyekre járjanak, mert aki szeretne azok nagy része a TM2t nyomja